Olen pitkään etsinyt hyvää vuokaleipäreseptiä. Meillä kun on kaksi leipävuokaa, jotka orpoina odottelevat uuniin pääsyä hyllyn perällä. Mieskin kaupasta tullessaan aina muistaa hiivaa tuoda, joten pakkohan sitä on jotain tehdä wink

Testasin tänään Kotikokin sivuilta metsänvartijan reseptin ja täytyy todeta, että erityisen hyvää leipää! Meillä taitaa jatkossa jäädä useammin ne kalliit tuoreet leipomoleivät kauppojen hyllyille.

Tämän leivän tekemiseen kannattaa varata jonkin verran aikaa, mutta helpompaa ohjetta en ole tainnut aikaisemmin nähdä. Kannattaa ehdottomasti testata! Ohjetta voi myös muokata mielensä mukaan: meiltä loppui vehnäjauhot joten käytin sämpyläjauhoja, 4-viljan hiutaleitakaan ei ollut joten kaurahiutaleilla mentiin!



2 vuokaleipää (n 1,5 litran leipävuoat)

1/2 l lämmintä vettä
50g tuorehiivaa
1 dl esim 4-viljan hiutaleita tai kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja (voit vaihtaa puolet jauhoista hiivaleipäjauhoihin)
2 tl suolaa
1 rkl siirappia

voita vuoan voiteluun

Sekoita ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet kädenlämpöiseen veteen. Anna tekeytyä 1/2 tuntia peitettynä (seos alkaa kuplia).
Lisää vehnäjauhot (+ sämpyläjauhot) vähitellen alustaen. Taikina saa jäädä löysäksi! Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoat voilla ja nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä 1/2 tuntia taas liinan alla.

Paita leivät 225 asteessa reilut puoli tuntia. Halutessasi voit pirskautella vettä leipien päälle ennen uuniin laittoa ja ripautella hiutaleita päälle.