Laskiaisen perinteeseen kuuluu syödä hyvin. Mitä enemmän rasvaa valuu suupielistä, sen parempi . Laskiaisesta alkaa perinteen mukaan paastonaika, joka päättyy pääsiäiseen. Laskiaisen perinneherkku on laskiaispullat ja niitä piti meilläkin kokeilla tänä vuonna. Aikaisemmin en laskiaispullia ole tehnytkään.

Nämä pullat eivät eroa perinteisistä pikkupullista kuin koollaan ja sillä, että sisälle pursotellaan hilloa ja kermavaahtoa, helppoa kuin mikä . Pullaresepti lienee jauhopussin kyljestä ja olen sen hyväksi havainnut niin korvapuusteja kuin perinteisiä pullia tehdessä!

Laskiaispullat (24 kpl)

 

Pullataikina:

5 dl maitoa

50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa (á 11 g)

1-2 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 muna

n. 14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

150 g voita tai margariinia

 

Väliin:

Hilloa

Kermavaahtoa

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Tuorehiiva liotetaan n 37 asteiseen nesteeseen, kuivahiivaa käytettäessä nesteen pitää olla vähän lämpimämpää, n. 42 asteista. Kuivahiiva sekoitetaan pieneen määrään jauhoja (esim 1 dl) ja kipataan nesteen joukkoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen alustaen ja pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa. Kohota noin 40 minuuttia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leikkaa taikina 24 pieneksi palaksi ja pyörittele niistä pyöreitä pullia. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteisessa uuunissa keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi. Pullan kypsyyden voit testata kopauttamalla paistetun pullan pohjaa sormella. Jos kuuluu kumiseva ääni, pulla on kypsä.

Anna pullien jäähtyä.

Leikkaa jäähtyneistä pullista yläosa pois, pursottele kermavaahtoa ja hilloa ja laita "hattu" takaisin pullan päälle. Sihtaa tomusokeria pullien päälle ennen tarjoilua.