Silloin tällöin tulee kaupasta ostettua ruokatarvikkeita, jotka oli ajatellut käyttää johonkin. Syystä tai toisesta esimerkiksi seuraavana päivänä asiaa ei enää muista. Sitten menikin viikko tai pari ja jääkaappia siivotessa huomaa, että jossain ruokatarvikkeissa on menossa päiväys umpeen. Itse en mielelläni heitä ruokaa roskikseen, jos voin sen johonkin hyödyntää. Silloin tällöin tuleekin googleteltua reseptejä, joihin tiettyjä ruoka-aineita voi käyttää.

Viikonloppuna siivosimme jääkaappia, ja huomasimme kermaviilin olevan menossa vanhaksi. Kermaviilistä saa mm. mainion kylmän kastikkeen kalaruokiin. Halusin kuitenkin leipoa jotain ja löysin Helsingin Sanomien sivuilta kivan sämpyläreseptin. Nämä maistuivat mainioilta!

Yhdestä erästä taikinaa leivoin 16 sämpylää. Ehkä teen ensi kerralla tupla-annoksen: Saa samalla vaivalla vähän vaikka pakastimeenkin. Vasta paistetut sämpylät kun ovat niin hyviä, että niitä menee yhdeltä istumalta useampi parempiin suihin 

Normaalisti luen reseptit tarkkaan ja noudatan niitä. Niin oli tarkoitus tälläkin kerralla, mutta aina ei keittiössä mene kaikki ihan kohdilleen. Näiden sämpylöiden kanssa kävi seuraavasti: vaivasin taikinan ja alustuksen loppuvaiheessa olisi pitänyt lisätä rasva. Meinasin käyttää voin tilalta öljyä. Öljyn olin mitannutkin valmiiksi, mutta sepä jäi käyttämättä.

Paisteltiin sämpylät normaalisti ja niitä maisteltiin mieli hyvin: Seuraavana päivänä ihmeteltiin, mikä öljy odotteli pöydällä desilitramittaan mitattuna. Siinäpä vasta kysymys 

Pähkinäsämpylät (16 kpl)

 

2 dl kermaviiliä

1 dl vettä

50 g hiivaa

1 tl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 dl pähkinärouhetta

n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

75 g voita tai margariinia

 

Sekoita lämmin vesi ja kermaviili ja murenna joukkoon hiiva. Lisää muut ainekset paitsi voi. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää pehmeä voi loppuvaiheessa joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Leivo taikina sämpylöiksi ja anna kohota. Paista sämpylät 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.

 

Alkuperäisen reseptin löytää tästä osoitteesta: www.hs.fi/ruoka/reseptit/artikkeli/P%C3%A4hkin%C3%A4s%C3%A4mpyl%C3%A4t/1135244639001