Pidän kaakaosta ja erityisesti Valrhonan kaakaojauheesta. Sen verran saiturin vikaa taitaa minussa olla, että käytän kyseistä kaakaota vain erityistilanteissa :) Mieheni synttärikakkussa kaakaota onkin olan takaa: sekä kakkupohjassa että koristuksissa. Tässä tapauksessa yksinkertaisesta koristuksesta tuli klassisen kaunis.

Suklaa-sitruunakakku

Pohja: (2 munan tumma sokerikakkupohja, 19 cm vuokaan)

2 munaa

sokeria tilavuudeltaan saman verran

vehnäjauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta tilavuudeltaan saman verran (vajaa puolet vehnää, vajaa puolet perunaa ja n. 1 rkl kaakaojauhetta)

1 tl leivinjauhetta

 

Ota kolme samankokoista lasia. Riko huoneenlämpöiset kananmunat lasiin. Mittaa toiseen lasiin tilavuudeltaan saman verran sokeria. Mittaa kolmanteen lasiin tilavuudeltaan yhteensä saman verran vehnäjauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta. Kaakaojauhetta tulee noin 1 rkl:n verran ja peruna- ja vehnäjauhoja keskenään suunnilleen saman verran. Lisää jauhoseokseen leivinjauhe.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kuohkeaa kun se näyttää erittäin ilmavalta ja väri on vaalea. Sihtaa keskenään sekoitettu jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti lastalla käännellen.

Paista voidellussa ja korppujauhotetussa irtopohjavuoassa 175 asteessa noin 40 minuuttia, uunin alatasolla.

Anna paistuneen pohjan levätä ennen kuin kumoat sen vuoasta. Huom! Sokerikakkupohja kovettuu, mikäli jäähtyy ilman "suojusta". Kumoa kakku puhtaalle, sokeroidulle leivinliinalle ja laita vuoka sen päälle suojaksi. Näin pohja säilyy pehmeänä.

Täytteet:

Tähän täytekakkuun halusin kokeilla Lemon Curdia (sitruunatahnaa) sekä suklaamoussea. Lemon Curdia saa ostettua kaupasta, mutta päätin tehdä itse. Itse tekemällä tahna on aivan yhtä hyvää, mutta paljon edullisempaa

 

Lemon Curd

1 sitruuna

2 kananmunaa

1 1/4 dl sokeria

75 g voita tai margariinia

 

Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Vatkaa ne hyvin sekaisin ja kuumenna seos koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Älä keitä.

Kun kiisseli on valmis, anna sen jäähtyä.

 

Suklaamousse

1 prk Flora kuohkea vispi

100 g maustamatonta tuorejuustoa

130 g tummaa suklaata

 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Sulata suklaa mikrossa pienellä lämmöllä tai vesihauteessa. Lisää jo vähän jäähtynyt suklaasula vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

 

Täytekakun täyttäminen:

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku siten, että pohjimmaiseksi tulee uunissa alimpana ollut osa. Keskimmäiseksi tulee uunissa päällimmäisenä ollut osa, ja kakun päällimmäiseksi levyksi tulee keskimmäinen osa. Näin saadaan kakusta täydellisen muotoinen.

Kokoa kakku puhdistettuun irtopohjavuokaan: Laita alimmainen levy irtopohjavuokaan ja kostuta se. Lisää makusi mukaan Lemon Curdia ja sen jälkeen vajaa puolet sulkaamoussesta. Tee sama seuraavalle levylle. Kun lisäät päällimmäisen levyn, kostuta se ja levitä päälle tasaisesti loput suklaatäytteestä. Tämän jälkeen voit laittaa kakun jääkaappiin tekeytymään.

Kakun voi koristella muutaman tunnin kuluttua tai seuraavana päivänä. Kuitenkin vasta hetki ennen tarjoilua.

Ensiksi sihtaa kakun päälle tasainen kerros kaakaojauhetta. Irrota kakku tämän jälkeen irtopohjavuoasta ja nosta se tarjoiluastiaan. Pursottele kermat reunoille haluamallasi tavalla ja kakku on valmis! Tämän kokoiseen kakkuun reunapursotuksia varten menee noin 1,5 purkkia kermaa. Kerman voi maustaa haluamallaan tavalla. Itse maustoin vaniljalla ja kaakaolla.